ANASAYFA » TRAFIK ISLEMLERI

Evet, trafik sigortası zorunludur. Trafik sigortasız aracınız ile trafiğe çıktığınız takdirde aracınız bağlanabilir.
 
Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenmiştir ve her yıl yenilenmek zorundadır. Kapsam olarak, herhangi bir hasar oluşması durumunda karşı tarafa verilen zararı karşılamak için yaptırılmaktadır. 
 
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar, hem bağlanmakta hem de para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllardan kazanılmış hasarsızlık indirimi gibi haklar da kaybedilmektedir. 

Trafik sigortasının genel kapsam ve amacı sizin karşı tarafa verdiğiniz hasarı karşılamaktır. Trafik sigortanızı satın aldığınız sigorta şirketinin sunduğu şartlar ve verdiği hizmetler bu konuda belirleyicidir.
 
Bir kaza halinde diğer araç ve sürücüsüne verdiğiniz zararlar, aracınızın türüne, kullanım şekline ve limitlerinize göre poliçenizin genel şartları dahilinde karşılanır.

Trafik kazasında zarar gören kişi, kazaya neden olan kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde karşı tarafa maddi ve manevi zararlarının karşılanması talebini bildirmek zorundadır. Hangi durumda olursa olsun bu süre kaza tarihinden itibaren 10 yılı geçemez. Geçtiği durumlarda ise, yapılacak talepler karşılanmaz.
 
Trafiğe çıkan her araba için trafik kazası riski olduğu unutulmamalıdır. Trafik sigortası yaptırmak zorunlu olmakla birlikte herhangi bir kaza durumunda karşı tarafta ve 3. şahıslarda meydana gelen bedeni ve maddi zararları güvence altına alarak, sürücünün maddi açıdan korunmasını sağlar.

Trafik poliçelerinde araç satışı yapıldığı zaman poliçe yeni alıcıya geçmez. Araç sahibi mevcut poliçesini iptal ettirmek zorundadır. Sigortalı, poliçesinde kalan gün kadar prim iadesini alır. Aracın yeni sahibi ise, kendi adına aracın tescil tarihine göre yeni bir trafik sigortası yapmak zorundadır.

Yeni araba alan herkes zorunlu trafik sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Aksi durumda araçları bağlanarak trafik şube otoparkına çekilir. Sonraki süreç maddi ve manevi yorucu yükümlülükler getirmektedir. 

Trafik sigortasında tazminatı için gerekli belgeler sigorta şirketinin merkez veya kuruluşlarından birine iletilmelidir. Belgelerin teslim edildiği tarihten itibaren tazminat 8 iş günü içerisinde ödenir.
Kaza durumunda maddi hasar varsa "Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı" tutulması gerekir. Kazaya karışan diğer sürücüyle anlaşamadığınız durumda 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasını aramanız gerekir.

Zorunlu trafik sigortası trafiğe çıkan her aracın yaptırması zorunlu olan bir sigorta çeşitidir. Trafik sigortası yaptırmayan araçlar bağlanarak trafik şube otoparkına çekilir. Aracın tekrar trafiğe çıkması için birçok prosedür gerekir. Bu süreç maddi ve manevi olarak oldukça yorucudur. Bunların dışında trafik sigortası yaptırmak herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın ve 3. şahısların araç ve bedenen hasarlarını karşılar.

Trafik sigortası zorunlu bir sigorta olduğundan, trafiğe çıkmamanız gerekir. Trafik sigortanız olmadan aracınızı kullanırken yakalandığınız takdirde aracınız bağlanır ve trafiğin otoparka çekilir. Trafik sigortası cezasına otoparkta kaldığı her gün için de otopark bedeli eklenmektedir. 
 
Ayrıca hasarsızlık indirimi trafik sigortası için de geçerlidir. Hasarsızlık indirimiz olsa dahi, yenileme yapacağınız zaman zamlı fiyat uygulaması ile karşılaşırsınız. Sigorta şirketleri geçen her 30 gün için %5 zamlı prim uygulamaktadır. (En fazla alınabilecek zam yüzdesi %50’dir)

Aracınız için yaptıracağınız iki tür sigorta bulunmaktadır:
 
• Trafik Sigortası
• Kasko Sigortası
 
Kapsam ve işlev olarak bu iki sigorta şu noktalarda birbirinden ayrılmaktadır:
 
• Trafik sigortası sizin başka araçlara verdiğiniz zararı karşılarken,
• Kasko sigortası sizin aracınızda meydana gelen hasarları karşılamaktadır.
 
Kısaca bu iki sigorta türü birbirini tamamlayıcı rol oynamaktadır.
 
Kaza durumunda karşı tarafta oluşan hasarı karşılama hizmeti trafik sigortası kapsamında olduğundan,  trafik sigortanız aracınızda olan hasarları karşılamaz. Aracınızda olan hasarları ancak kasko sigortanız karşılar. Trafik sigortanız bir kaza nedeniyle diğer araç, kişi ya da mallara verdiğiniz bedeni ve maddi zararları poliçede yazılı limitler ve genel şartlar dahilinde karşılar.